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This is in reply to your request of October 7, 2003, for a 

formal advisory opinion, on behalf of the employer of a former 
“senior employee” of the executive branch of the Federal 
Government.  Your request concerns the scope of the post-
employment bar applicable to former senior employees1 at  
18 U.S.C. § 207(c)(1).  Although your request does not meet the 
criteria for the rendering of a formal advisory opinion, we are 
pleased to provide the following guidance to you.    

 
According to your letter, you represent the employer of a 

former senior employee, described hypothetically as a former  
employee [of a component of the Department of Defense].  Your 
client plans to use the former senior employee to assist with 
international marketing of defense-related products and 
services.  In performing this work, the former senior employee 
may engage in communications to and appearances before other 
agencies, including other agencies within the Department of 
Defense (DoD).  It has been your client’s experience that  
civilian or military employees [of the DoD component] are 
sometimes in attendance at a meeting at an agency other than the 
[DoD component]. 

 
18 U.S.C. § 207(c)(1) establishes what is known as a  

one-year cooling-off period.  It provides that a senior employee 
of the executive branch: 

 
who, within one year after the termination of his or 
her service or employment as such officer or employee, 
knowingly makes, with the intent to influence, any 
communication to or appearance before any officer or 
employee of the department or agency in which such 
person served within 1 year before such termination, 

                                                 
1 A “senior” employee is defined in 18 U.S.C. § 207(c)(2)(A) and 
in 5 C.F.R. § 2641.101.    



on behalf of any other person (except the United 
States), in connection with any matter on which such 
person seeks official action by any officer or 
employee of such department or agency, shall be 
punished as provided in section 216 of this title.  
 
18 U.S.C. § 207(g) sets forth a special rule with regard to 

detailees.  It provides that a person who is detailed from one 
department or agency to another shall be considered an employee 
of both departments or agencies during the period of the detail.  
Thus, a current employee to whom communications are made is to 
be considered an employee of both his own agency and the agency 
to which he has been detailed.  Moreover, a former senior 
employee (or other former employee) who had been detailed to 
another agency would be considered an employee of both his own 
agency and the agency to which he had been detailed for purposes 
of the applicable restrictions of 18 U.S.C. § 207.  

 
18 U.S.C. § 207(h) provides a mechanism for departments and 

agencies to ameliorate the effects of the one-year cooling off 
period in appropriate cases.  The Director of the Office of 
Government Ethics (OGE) may designate a component of a 
department or agency as a distinct and separate bureau within 
that department or agency when the component exercises distinct 
functions and there is no potential for use of undue influence 
or unfair advantage based on past Government service.  In that 
instance, the former senior employee may engage in 
representational activities before the other components of the 
department or agency.  At Appendix B to 5 C.F.R. part 2641, the 
Director of OGE has designated the following as distinct and 
separate components within DoD:  Army, Air Force, Navy, Defense 
Information Systems Agency, Defense Intelligence Agency, Defense 
Logistics Agency, Defense Threat Reduction Agency, National 
Imagery and Mapping Agency, and National Security Agency.   
     

Your question concerns whether and to what extent 18 U.S.C. 
§ 207(c)(1) prohibits a communication to or an appearance before 
an agency or department other than the [DoD component] when a 
current employee of the [DoD component] may be present at the 
other agency or department and receive the communication.  You 
present three scenarios in which this question may arise:  (1) a 
current employee [of the DoD component] could be an observer at 
a meeting on another DoD agency’s matter, but play no role in 
either the meeting or that DoD agency’s decision-making on the 
matter; (2) the current employee [of the DoD component] could 
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play an active role in the meeting and in subsequent decision-
making by the other DoD agency; or (3) the current employee [of 
the DoD component] could be formally detailed to the other 
agency and could be attending in his or her capacity as a 
detailee.  
   

Your position is that the prohibition in 18 U.S.C.  
§ 207(c)(1) does not apply because, in each of the situations 
described in your letter, any former senior employee [of the DoD 
component] who might receive the communication or be present at 
the appearance would be acting, if at all, on behalf of an 
agency other than the [DoD component].  In the absence of 
additional specific information about a particular meeting, we 
cannot agree with this interpretation. 

 
The proper focus under 18 U.S.C. § 207(c)(1) is whether the 

communication or appearance is made with the intent to influence 
an officer or employee at the former senior employee’s former 
agency, in connection with a matter in which the former employee 
is seeking official action from an officer or employee of his 
former agency.  Accordingly, in order for the one-year cooling-
off period to be triggered, the appearance does not have to be 
before the former senior employee’s agency, but only before an 
employee of the former senior employee’s agency.2  Without having 
specific information about why the current employee [of the DoD 
component] is at the meeting, what the [DoD component’s] 
interest is in the matter under consideration at the meeting, 
and what the former senior employee expects to communicate, we 
cannot say that section 207 is inapplicable.   

 
We can, however, advise you generally with respect to the 

hypothetical situations you presented.  First, we believe that 
calling an employee an “observer” at a meeting would not 
necessarily mean that the employee is insulated from an attempt 
to influence.  The reasons for an employee’s being at a meeting 
will vary.  A former senior employee would need to obtain a 
fuller explanation of why the current employee of his former 
department or agency is attending the meeting in order to 
                                                 
2 Prior to 1989, the language of 18 U.S.C. § 207(c) required that 
the former senior employee’s communication or appearance be to, 
or before, his former agency or an employee thereof.  That 
language was modified when the statute was amended in 1989.  The 
language referring to communications to or appearances before 
the senior employee’s former agency was removed.   
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ascertain whether representational contacts made at the meeting 
would be barred by 18 U.S.C. § 207(c)(1).  Moreover, where a 
current employee [of the DoD component] is participating in the 
meeting, either as an employee of the [DoD component] or as a 
detailee, we see no reason to assume that section 207(c) is 
inapplicable.  In such a case, the former senior employee 
presumably would anticipate that the employee [of the DoD 
component] would take some action in response to his 
communication or appearance, such as making a recommendation to 
the agency hosting the meeting.  Under the circumstances, the 
communication or appearance would be made to influence an 
officer or employee of the [DoD component] in connection with a 
matter in which the former senior employee is seeking official 
action.   

 
 If your client’s employee plans to attend meetings at 

which he believes an employee [of the DoD component] may be 
present, he should obtain a list of the names of employees who 
will be attending the meeting and the department or agency that 
employs them.  If any employees from his former department or 
agency appear on such a list, further inquiry will need to be 
made about the role they will play at the meeting.  The 
Designated Agency Ethics Official (DAEO) at the department or 
agency at which the former senior employee served would be 
available to assist in obtaining that information, as part of 
the counseling service to which all former employees are 
entitled. 

 
We trust that this general guidance will be of assistance 

to you.  As noted above, agencies have the responsibility to 
provide assistance to former Government employees who seek 
advice on specific problems.  If you have specific questions 
about the post-employment activities of a former senior 
employee, we encourage you to contact the Designated Agency 
Ethics Official at the department or agency at which that former 
senior employee served.   

 
  Sincerely, 

 
    Marilyn L. Glynn 
   General Counsel 
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